Φανταστείτε ότι είναι μια ωραία χειμωνιάτικη μέρα με ήλιο, κάτι δηλαδή συνηθισμένο στη χώρα μας. Πηγαίνετε στο μπάνιο για ένα γρήγορο ντους με ζεστό νερό από τον ηλιακό σας, που βάλατε πριν 6 χρόνια. Γυρίζετε τη στρόφιγγα και περιμένετε το ζεστό νερό. Και περιμένετε… και περιμένετε. Κάτι δεν πάει καλά με τον ηλιακό! Μήπως ξεχάσατε να τον συντηρήσετε;
Κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται συντήρηση κάθε 2 ή 3 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του, την τεχνολογία που διαθέτει (ανοξείδωτος, υάλινος ή χάλκινος, 2πλής ή 3πλής ενέργειας κλπ) και το πόσο συχνά και από πόσα άτομα χρησιμοποιείται. Η συντήρηση του ηλιακού θα σας εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή απόδοση και λειτουργία του και θα ενισχύσει τις αντοχές του στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Ο θερμοσίφωνας θα «ζήσει» περισσότερο και δεν θα σας αφήσει ξαφνικά χωρίς ζεστό νερό!
Ένα ακόμη σημαντικό κέρδος από τη συντήρηση του θερμοσίφωνα, και το οποίο πιθανότατα δεν περιμένατε, είναι ότι η διαδικασία καθαρισμού του κάδου νερού (καζάνι) από βακτήρια, άλατα και σκουριές αποτελεί ένα καλό σύμμαχο για την υγεία μας!
Τι ελέγχεται κατά τη συντήρηση;
Τα μέρη που θα πρέπει να ελεγχθούν και, αν χρειαστεί, να αντικατασταθούν κατά τη διαδικασία συντήρησης, είναι τα εξής:
- Ανόδιο (ράβδος μαγνησίου).Αντικατάστασή του σε κάθε συντήρηση της μονάδας ώστε να αποτρέπεται πιθανή ηλεκτρόλυση στο εσωτερικό του κάδου με αποτέλεσμα διάβρωση (τρύπα). Ανόδιο διαθέτει κάθε τύπος θερμοσίφωνα.
- Αντιψυκτικό υγρό (αιθυλενογλυκόλη). Έλεγχος και συμπλήρωση του αντιψυκτικού υγρού που κυκλοφορεί στο κλειστό κύκλωμα της μονάδας. Καλό είναι να γίνεται Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, όταν και το αντιψυκτικό υγρό είναι πιθανότερο να έχει μειωθεί.
- Ασφαλιστικά εξαρτήματα (βαλβίδα εξαέρωσης). Έλεγχος και αντικατάσταση προς αποφυγή έκρηξης του δοχείου νερού από υπερθέρμανση. Πολύ θερμές και παρατεταμένες περίοδοι ηλιοφάνειας, και ειδικά περίοδοι όπου ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να οδηγήσουν στην έκρηξη του δοχείου νερού. Πέρα από την αντικατάσταση του ασφαλιστικού σε κάθε συντήρηση, μια καλή συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι η κάλυψη των καθρεπτών της μονάδας με χαρτόνι, πριν φύγετε για καλοκαιρινές διακοπές.
- Μονώσεις Σωληνώσεων. Έλεγχος και αντικατάσταση, εάν κριθεί απαραίτητο, των σωληνώσεων του δικτύου, οι οποίες είναι μόνιμα εκτεθειμένες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ηλιοφάνεια, αλλά και παγετό. Η φθορά στους σωλήνες μπορεί να μειώσει δραστικά την απόδοση του συστήματος σε ζεστό νερό και να προκαλέσει ξαφνικό σπάσιμό τους. Τα τελευταία χρόνια, οι επαγγελματίες υδραυλικοί χρησιμοποιούν σωλήνες PVC με μόνωση που προστατεύει αποτελεσματικά τις σωληνώσεις για κάθε συνθήκη και για μεγάλη χρονική περίοδο.
- Φλάντζα στεγανοποίησης. Έλεγχος και αντικατάσταση, εάν κριθεί απαραίτητο, της φλάντζας στεγανοποίησης μεταξύ της αντίστασης και του θερμοστάτη, το σημείο δηλαδή της σύνδεσης του ηλιακού με το ρεύμα. Η καλή στεγανοποίηση (αποφυγή διαρροής νερού) όπως και η καλή κατάσταση της αντίστασης θα ενισχύσουν περισσότερο την απόδοση της μονάδας κατά τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτά είναι τα 5 βασικά σημεία λοιπόν που ελέγχονται στη συντήρηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα. Δεν περιμένουμε από εσάς να τα θυμόσαστε όλα! Αυτό όμως που περιμένουμε να θυμάστε, είναι ότι τον ηλιακό μας «τον συντηρούμε για να τον έχουμε», και να απολαμβάνουμε τα οφέλη του για πολλά πολλά χρόνια!