mastermastoras.gr  
4 Ιουνίου 2014
Εκτύπωση Email

Μονώσεις ταρατσών - Η λύση στο ζήτημα της θερμικής απώλειας

Πηγή Εικόνας: Avant-Gardeenergy

Χειμώνας. Το καλοριφέρ, ο θερμοπομπός ή οποιοδήποτε άλλο θερμαντικό σώμα μέσα στο σπίτι, δουλεύουν στο φουλ, πολλές ώρες την ημέρα. Καλοκαίρι: το κλιματιστικό τα δίνει όλα. Αποτέλεσμα; Όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, βρισκόμαστε ξαφνικά σε μια κατάσταση «τα νεύρα μου τα χάπια μου»! Όμως, ΑΝ τα καλοριφέρ δεν δούλευαν στο φουλ και ΑΝ το κλιματιστικό δεν έκανε υπερωρίες, ΑΝ δηλαδή είχαμε μικρότερη θερμική απώλεια, τότε θα είχαμε και σαφώς μικρότερο λογαριασμό! Μείνατε μαζί μας σε αυτό το άρθρο και μάθετε για τη θερμική απώλεια, ειδικά από την ταράτσα. Στο τέλος του, θα είσαστε, ελπίζουμε σοφότεροι, αλλά και κερδισμένοι!

Πού οφείλεται η θερμική απώλεια;

Όταν ήμασταν σχολείο, είχαμε διδαχθεί ένα πολύ χρήσιμο κανόνα της Φυσικής (τον οποίο, μεταξύ μας, λογικό ήταν να ξεχάσουμε μέσα στην τόση άχρηστη πληροφορία της σχολικής ύλης). Τα αέρια σώματα, όταν θερμαίνονται, έχουν την τάση να κατευθύνονται προς το πιο δροσερό περιβάλλον. Κατά συνέπεια, τον χειμώνα, ο θερμός αέρας που δημιουργείται στον χώρο μας, ψάχνει συνεχώς να βρει δίοδο για να βγει έξω στο κρύο, ενώ αντίθετα το καλοκαίρι ο θερμός αέρας θέλει να μπει μέσα. Η θερμική απώλεια, στα κτίρια, συμβαίνει επειδή αυτά διαθέτουν (ιδιαίτερα όσα είναι παλαιότερης κατασκευής) διάφορα «ανοίγματα», μέσω των οποίων, υπάρχει επαφή της εσωτερικής ατμόσφαιρας με την εξωτερική.

Θερμική Απώλεια

Πηγή Εικόνας: Σαλμανλής Τεχνικά Έργα

Πως την αντιμετωπίζουμε;

Ο τρόπος για περιορίσουμε τις θερμικές απώλειες είναι το «κλείσιμο» των «ανοιγμάτων» και το βασικό εργαλείο μας για αυτό, είναι η μόνωση. Η μόνωση είναι η τεχνική διαδικασία που ανακόπτει την απελευθέρωση θερμότητας από τους εσωτερικούς χώρους και βοηθά στη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Οι μονώσεις εφαρμόζονται με διάφορους τρόπους, αλλά προτιμητέος είναι αυτός που αφορά τη μόνωση της ταράτσας.

Μόνωση Ταράτσας

Πηγή Εικόνας: Μόμα Μονωτικά & Δομικά Υλικά

Μονώσεις ταρατσών, η ουσιαστική λύση για την θερμική απώλεια

Η ταράτσα δεν είναι μόνο ο χώρος που απλώνουμε τη μπουγάδα ή ο χώρος που έχουμε τοποθετήσει τον ηλιακό ή τον κεραία της τηλεόρασης. Είναι επίσης το ψηλότερο σημείο ενός κτιρίου και δέχεται άμεσα τις εναλλασσόμενες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι όποια αλλαγή εντοπίζεται στον χώρο σας, ξεκινάει από την ταράτσα! Εάν η ταράτσα μονωθεί, τότε οι κλιματολογικές αλλαγές δεν θα μπορούν να επηρεάζουν το υπόλοιπο κτίριο. Τι κερδίζουμε όμως με τη μόνωση της ταράτσας;

  • Ελάττωση της θερμικής απώλειας. Με τις μονώσεις ταρατσών, δεν χρειάζεται να έχετε σε λειτουργία συνεχώς τα συστήματα θέρμανσης η δροσισμού. Τα αφήνετε να λειτουργούν μία ώρα κάθε μέρα και απολαμβάνετε ιδανική θερμοκρασία όλο το 24ωρο. Καίτε λοιπόν λιγότερο ρεύμα και συνεπώς μειώνετε σημαντικά τα έξοδά σας.
  • Προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Πέρα από τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας, οι μονώσεις ταρατσών προστατεύουν από συνθήκες υγρασίας (η γνωστή μούχλα) που φθείρουν τα τοιχώματα και, με το πέρασμα του χρόνου, τα διαβρώνουν.

Τι περιλαμβάνει η τοποθέτηση;

Οι μονώσεις ταρατσών γίνονται σήμερα με μια ειδική μεμβράνη που είναι γνωστή ως ασφαλτόπανο. Η μεμβράνη αυτή είναι ελαστική, έχει αντοχή σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και δεν φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Η διαδικασία μόνωσης περιλαμβάνει την προετοιμασία του δαπέδου για την υποδοχή του υλικού και την εκ νέου κάλυψή του μετά την τοποθέτηση με άλλα μονωτικά υλικά. Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία και δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα.

3 σημαντικοί λόγοι για να μονώσετε την ταράτσα

Πήγαμε πίσω στα σχολικά θρανία, εξετάσαμε τη θερμική απώλεια, μάθαμε για το ασφαλτόπανο – τι μένει τώρα; Να σας δώσουμε 3 σημαντικούς λόγους για να μονώσετε την ταράτσα. Αφού τους διαβάσετε, το μόνο που μένει από εμάς είναι να σας ευχηθούμε… καλή σας μόνωση!

  1. Η θερμική απώλεια ελαττώνεται και απολαμβάνετε ιδανική θερμοκρασία χειμώνα - καλοκαίρι χωρίς να χρειάζεται η πολύωρη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
  2. Έχει το χαμηλότερο κόστος ανάμεσα στις υπάρχουσες ενεργειακές λύσεις.
  3. Επιλέγοντας τον κατάλληλο ειδικό, έχετε κάνει μια επένδυση με διάρκεια ζωής που δεν απαιτεί συντήρηση.

Είδη Μονώσεων

Πηγή Εικόνας: Avant-Gardeenergy


Σχόλια
comments powered by Disqus
Διαφημιστείτε εδώ

Μείνετε Ενημερωμένοι

Μείνετε Ενημερωμένοι με την ροή δεδομένων (RSS) του mastermastoras.gr

Γραφτείτε στο Blog μας και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα και συμβουλές που αφορούν ότι έχει να κάνει με το σπίτι ή την επιχείρηση σας!


Εγγραφείτε!!! Μια ακόμη υπηρεσία προς εσάς!

facebook twitter linkedin

Αναζήτηση